Utstilling
Torsdag 13. november opna Halvor Kleppen utstillinga "De kalde lekene" på Norsk Skieventyr i Morgedal. Utstillinga har fokus på striden om dei vinterolympiske vinterleikar, og har tatt utgangspunkt i Kleppen si nye bok med same namn.
KUFTESKOGEN - ei annleis tekstilutstilling 19. okt - 14. des
Kom og sjå over 100 gamle kufter frå heile Noreg - i alle fargar og mønstre - i eit vaskeekte 1960-tals interiør! Gjennom utstillingsperioden er det fleire strikkekveldar, og sundag 14. desember sluttar utstillinga med boklansering og jolemarknad.
Vårt mattilbod i oktober
Vest-Telemark Museum er meir enn bare "museum". Me samkøyrer våre to kjøken i Morgedal og Eidsborg, og kan ta på oss både store og små oppdrag. Bakt potet m/Innsvingen tilbehør og fårikål kan du bl.a. smake i oktober.
Godt gjennomført Kviteseiddag 31. august 2014
Det var eit flott og variera program på årets Kviteseiddag 31. august. Gunnar Utsond, Kviteseid Sanitetslag og Aslaug Vaa hadde alle jubileumsår, og dette vart markera på ulike måtar.
Familiedag i Eidsborg med modellbilar, knivkåseri og borneaktivitetar
Sundag 24. august var årets tradisjonsrike familiedag ved Vest-Telemark Museum i Eidsborg. I tillegg til husflid og vising av mattradisjonar som vanleg, blei det utstillingsopning, bokpresentasjon og mykje meir.
I nokre museer er sesongen 2014 over. Morgedal og Eidsborg er opne
Utstillingane i Kviteseid, Åmdals Verk, Vinje (Rauland) og Fyresdal er no stengde. Museane i Eidsborg og Morgedal er opne som før, og der kan du også kjøpe middag og anna varm mat.

Her kan du lese om utstillingar som har vore i sommar - nokre av desse kan du tinge omvising på også utanfor sesongen...
Nytt i Eidsborg sesongen 2014
Ny ustilling om tekstilhandverk og drakthistorie. Utvida knivutstilling med særutstilling av Arne Martin Solbjør. Måleri av fire Telemarks-målarar. Den store koftejakta. Historia om eidsvollsmannen Talleiv Huvestad. Det er mykje nytt på museet i Eidsborg i 2014.
Ny utstilling på Norsk Skieventyr
Tysdag 10. juni opna utstillinga "Femmila, skisportens manndomsprøve". Utstillinga har bakgrunn i boksuksessen med same namn, og er i samarbeid med forfattaren Thor Gotaas.
Ny utstilling i Eidsborg: TALLEIV HUVESTAD - Eidsvollsmannen frå Øvre Telemark
18. mai opnar VTM ei nokså spesiell utstilling om 1814, Grunnlova og bonden som representerte Telemark på Eidsvoll. Det skjer samstundes med at Tokke kommune har sin offisielle markering av grunnlovsjubileet på museet i Eidsborg.
Kulturrådet gjev pengar til arkivprosjekt
Vest-Telemark Museum har fått kr. 150 000 i prosjektstøtte frå Kulturrådet for å ordne og gjere tilgjengeleg arkivet etter Norrøna fabrikker i Porsgrunn.
«Den norske Bryne- og Slibestensfabrik» vart starta i Kragerø av Tellef Plesner i 1879. I 1883 vart fabrikken kjøpt opp av eit aksjeselskap med konsul Alfred Petersen Wright som formann. Det var truleg med eigarskiftet at namnet på fabrikken vart endra til Norrøna Fabriker A/S.
Stilling ledig som arkivar
I samband med vårt privatarkivarbeid lyser me no ut arkivarstilling, førebels som eit års engasjement. Søknadsfrist er 20.oktober
Norsk Skieventyrs Tarjei Gjelstad fekk Årets målpris
"Han nyttar målet sitt godt når han er ute og representerer, til dømes på møte, på messe, på radio og TV" var delar av grunngjevinga til Kviteseid mållag. Gjelstad fekk prisen i samband med Kviteseidmarken fredag 14. februar. VTM gratulerer!
Gubberenn - på historisk grunn i Eidsborg
1. mars sto det - det tradisjonsrike Gubberennet. I år var det Eidsborg Skiflygarlag og Eidsborg Ungdomslag som var arrangør, og staden var den den historiske Vindlausbakken som ligg tett ved det nye museet.
Jakten på Noreg
Noreg kan feire 200 års-jubileum for grunnlova i 2014. NRK sin satsing er programmet "Jakten på Norge" der ein vil finne ut det særeigne om nordmannen. Derfor var det naturleg å starte med ski, og eit besøk til Morgedal.
Aktuelt

Pizza- og tacokveld på Norsk Skieventyr Morgedal
Fredag 5. desember er det klart for årets siste pizza- og tacokveld. Ta deg fri og et fredagstaco'en på Innsvingen Kafe. Er du ikkje ferdig med jolegåvene kan me hjelpe deg med det og.
 

Kulturminne og genbank - om gamle kultur-markstypar, Eidsborg laurdag 29. nov kl 11
Dei seinare åra er det sett stadig meir fokus på biomangfald knytt til kulturlandskap, og ivaretaking av eldre kulturmarkstypar. Men kva for kulturmarkstypar er det eigentleg ein snakkar om, kva for særskilte verdiar ber dei på? Føredrag ved Ingvill Marit Buen Garnås. NB! Merk tiden kl 11 laurdag!
 

Sjette kuftestrikkekveld i Eidsborg - torsdag 27. november kl 18.30
Under heile utstillingsperioden for "Kufteskogen" arrangerar me strikketorsdagskveldar i samarbeid med eit husflidslag eller ein strikkeentusiast. Det blir interessante innlegg, mat frå 1950/60-talet og naturlegvis strikking. Her finn du eit oversyn med alle datoar.
 

November og desember på Norsk Skieventyr, Morgedal
Mange arrangement og mykje god mat på Norsk Skieventyr og Innsvingen Kafe i november og desember.
 

Telemarken Skifabrikk på Norsk Skieventyr i Morgedal
Sørpolfarar Olav Bjaaland starta opp ein skifabrikk etter heimkomsten frå Sørpolekspedisjonen. Her kan du sjå ein liten film om korleis utstyret fungera.
 

Opplev Vest-Telemark Museum
Ein liten filmsnutt som viser mangfoldet til Vest-Telemark Museum. Arrangement, utstillingar og gode måltid kan du oppleve når du besøker oss.
 

Den store koftejakta
Gamle kofter og strikkeoppskrifter har fått nytt liv! På museet i Eidsborg kan du nå sjå ei lita utstilling kring internett-fenomenet DEN STORE KOFTEJAKTEN - basera på bloggen "Livs lyst" til Liv Sandvik Jakobsen.
 

Norrøna arkivet på flyttefot
Telemark Museum og Vest-Telemark Museum samarbeider nå om privatarkiv: torsdag 8. mai vart Norrøna arkivet flytta til Vest Telemark.
 

Vi Menn på besøk til Norsk Skieventyr Morgedal
"Mennesker fra andre siden av kloden kommer til Morgedal for å vise den moderne skisportens far respekt. Et pilegrimsbesøk i telemarksbygda gir et innblikk i hvorfor."
 

Ute i verda er programmet kjent som "New Scandinavian Cooking", og i Noreg blir det sendt av TV2 i programmet «Ein bit av Noreg».
 

Sørpolsledeprosjekt ferdig
Sidan 2011 har det vore eit samarbeid mellom Senter for immateriell kulturarv, Maihaugen og Norsk Skieventyr i Morgedal. Samarbeidsprosjektet har vore å rekonstruere ein sørpolslede lik den Roald Amundsen sin ekspedisjon bruka for over hundre år sidan.
 

TV Telemark vitja Norsk Skieventyr
TV Telemark hadde lyst å lære meir om skihistoria og vitja Morgedal og Norsk Skieventyr.
 

Museum på radio
Me har hatt besøk av NRK P2 og programmet Museum. Dei ville gjerne høyre og sjå litt av det ein kan oppleve her, og turen gjekk til Rui-plassen, det nye museet og stavkyrkja i Eidsborg. Vidare drog me til Seljord og fekk høyre om bergverksdrift og bondeopprør.
 

Noregs lengste skipar
Noregs lengste, kanskje verdas lengste ski henger på veggen på Norsk Skieventyr. Lengda på skiparet er 17,23 m.
 

Vest-Telemark i bilder og på film
Sjekk korleis Vest-Telemark ser ut frå helikopter eller ta deg ein tur langs kanalen med Henrik Ibsen.
 

Vest-Telemark Museum på digitalt museum
Vest-Telemark Museum kan du finne på www.digitaltmuseum.no. Vi har lagt ut fleire av våre gjenstandar og fleire vil kome snart.
 

Skimaking i Morgedal
Har du lyst å lære meir om skimaking, kanskje lage dine eigne ski? På Norsk Skieventyr kan du besøke eit skimakarverkstad og sjå korleis Sondre Norheim laga sine ski.
 

Opplev skihistoria i Morgedal
"Sydpolekspedisjon", skiskokasting, skiskyting med pil og boge eller prøvesmaking av "klister" er aktivitetar ein kan oppleve i Morgedal. Små og store grupper kan vera med på ulike aktivitetar på Norsk Skieventyr
 

Filmen om Sondre Norheim
DVD "Frikaren på ski" - Historien om Sondre Norheim, den moderne skisportens far er no til sal på Norsk Skieventyr
 

Sjå Tveitenstoga på flyttefot
Kva er 10 m langt, veg 90 tonn og er ute på sledetur? Nrk har laga reportasje om flyttinga av Tveitenstoga på Vest-Telemark Museum, Eidsborg
 
Logg inn