For å gje deg den beste opplevinga brukast det informasjonskapslar på denne nettstaden. Finn ut meir her. Skjul denne meldinga.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Morgedal - skisportens vuggeMorgedal, en liten snøbygd i Vest-Telemark, med fagre skogkledde åser og bakker, kledde med villblomster om sommeren og snø om vinteren. Ut av Morgedal vokser skilegenden Sondre Ouverson Norheim født i 1825, og død i Dakota i USA i 1897.Sondre blir født på husmannsplassen Øverbø, og allerede som barn blir bruk av ski en stor del av hverdagen om vinteren.Utviklingen av skikjøring, skityper og skibinder kommer i takt med erfaringen til Sondre. Han er en innovativ person som lager kortere ski enn vanlig, og med tydelig innsvingede sider (carving).

Bindingen går frå å være en tåstropp, til også å festes med bjørkevidjer rund hælen. Då sitter skien på foten, og han mister den ikke. Frikaren på ski, den lekende husmannen som finner det mer nyttig å kjøre på ski enn å arbeide som husmann. Hopp er vanlig, men også slalom og uvørslåmer nedover bratte fjellsider, over stup og kneiker. Telemarksving er naturlig, det samme er telemarknedslaget. Hopp fra hustak og låvetak er karstykker fra den tiden, og de som gjorde de beste karstykkene fikk danse med den fineste jenta på bygdefestene om kvelden.

Sondre Norheim gikk til Christiania i 1868 for å delta på sitt første skirenn. Han gikk på ski fra Morgedal, og var så sikker på å vinne at han solgte alle sine premier på veien inn, og på veien tilbake.

Måten som Sondre og andre Morgedøler og Vest-telemarkinger kjørte på sine ski var unik i samtiden. Skiferdighetene var også enestående i forhold til elles i landet. Typen ski med innsving, lages i stor stil den dag i dag, og svingteknikker, landingsteknikker, ord og uttrykk fra 1800 tallets Vest-Telemark og Morgedal, blir nyttet i dagens terminologi innenfor alpin skisport. Det lages fremdeles ski i Morgedal i dag, etter modell fra Sondre Norheim.

Sondres navn lever verden over i dag, og skipilgrimer legger veien til Morgedal. Om det er en mann som kan kalles frikjøringens far, så må det være Sondre. Hva er vel mer populært blant ungdommene i dagens samfunn enn frikjøring og løssnøkjøring. Sjelen og lidenskapen etter Sondre kan en føle på kroppen når en kommer til Morgedal, og vandrer på gjengrodde stier om sommeren, og kjører i løssnø om vinteren. Det må bare oppleves.

For mer informasjon se også www.vest-telemark.museum.no eller www.morgedal.com

Søk overnatting

Type:
Sted:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Namn / søkjeord:

Søk hva skjer

Namn / søkjeord:
Datoer

Mat og drikke

Namn / søkjeord:

Vest-Telemark Museum

-

Eidsborg

-

Museumsvegen 9, 3891 Høydalsmo

-

(+47) 35 06 90 90

-

post@vtm.no

Få med deg

Få med deg

Få med deg